Το Ελληνικό "κούρεμα" μπορεί να φτάσει και το 100% !!!

Η ληστοσυμμορία πουλάει τα πάντα ΤΕΛΟΣ
To άρθρο είναι μετάφραση από Forbes  . 
Όλοι γνωρίζουμε από τώρα ότι ο μόνος τρόπος για να βγει η Ελλάδα, από τα οικονομικά προβλήματα της είναι να χρεοκοπήσει. Το μεγάλο ερώτημα είναι, πόσο κούρεμα (δηλαδή απώλεια), οι δανειστές θα πρέπει να έχουν; Για να πάρετε μια πρώτη γεύση είναι ανησυχητικό είναι ότι για ιδιώτες επενδυτές, το κούρεμα θα μπορούσε να φθάσει το 100%…


Οικονομολόγοι της UBS σημείωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι, ακόμη και 50 ή 60 % κούρεμα δεν θα είναι αρκετό. Το χρέος στο 110-120 % προς το ΑΕΠ μέχρι το 2020 (όπως προτείνεται στο σενάριο) παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνο.
Πράγματι, φαίνεται να υπάρχει ανησυχία… Εδώ υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα υποσημείωση της ΕΚΤ στην τελευταία παράγραφο της μελέτης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους:
Η ΕΚΤ δεν συμφωνεί με την συμπερίληψη αυτών των ενδεικτικών σεναρίων σχετικά με μια μεγαλύτερη εμπλοκή του PSI στην παρούσα έκθεση.
Σε ένα email σε μας, ο Joseph Cotterill του FT Alphaville λέει , «είτε οι επίσημοι πιστωτές θα κάνουν και αυτοί κούρεμα (ha!) ή θα πρέπει να συζητήσουμε 90-100 % κουρέματα για ιδιώτες επενδυτές αρκετά σύντομα.»
Για να εξηγήσει λίγο αυτό. Το χρέος στην Ελλάδα πρέπει να κοπεί σε κάτι που είναι αποπληρωτέο και μια λογική εκτίμηση της στην κορυφή του τι είναι αυτό είναι περίπου 100%, ίσως και λίγο περισσότερο, του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος, χωρίς κούρεμα, είναι πιθανό να κορυφωθεί κάπου πάνω από 180% του ΑΕΠ, προφανώς πρέπει να υπάρχει ένα κούρεμα.
Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους είναι πλέον στην κατοχή επίσημων ιδρυμάτων, όπως η ΕΚΤ, ενδεχομένως διάφορες εθνικές κυβερνήσεις και ίσως ακόμη και το ΔΝΤ. Και αυτό που είναι πιθανό να συμβεί σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι ότι στο χρέος που κρατείται από τα επίσημα ιδρύματα δεν υφίσταται κούρεμα. Που σημαίνει ότι το τμήμα του χρέους που είναι σε ιδιώτες (που περιλαμβάνει τις τράπεζες και ούτω καθεξής, καθώς και ιδιώτες) θα πρέπει να υποστεί ένα πολύ μεγαλύτερο κούρεμα, προκειμένου να μειωθεί το χρέος επαρκώς.
Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του ελληνικού χρέους, τα όργανα αυτά, δεν πρόκειται να έχουν καμιά απώλεια, η απώλεια σε ιδιώτες επενδυτές ενδέχεται να πρέπει να είναι 100% για να μειωθεί το χρέος.
Δείτε και αυτό .


Advertisements

2 thoughts on “Το Ελληνικό "κούρεμα" μπορεί να φτάσει και το 100% !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s